Welcome, Guest. Please Login or Register
Decware Audio Forums
02/27/21 at 17:56:24 


       


Pages: 1
Send Topic Print
Zkit60 possible noise issue (Read 35 times)
dank
Seasoned Member
****


pair of dual 18
Imperials

Posts: 391
Zkit60 possible noise issue
01/30/21 at 15:18:01
 
We have uncovered a possible issue with the Zkit60 that can produce a louder than normal amount of power line hum / buzz.  In the USA it will be 120hz and in Europe it will be 100 hz.  Once corrected, there will still be some audible high frequency "hash" if you listen for it right at the speakers, but the 120 hz/100hz power line noise should be all but gone.

If you are in doubt about whether you have this problem, you can search on line for a tone generator that will play 120hz or 100 hz tone for you.  If this frequency is the same as what you are hearing from your speakers (amp on, no input) then you have this problem and you can fix it.

To correct the problem, open up the Zkit60, loosen the transformer bolt, and rotate the transformer until the noise is minimized.  Then tighten the transformer bolt, and re-assemble.  If you have a scope and dummy load the process is easy.  If you don't, you will have to have the amp in system as you rotate the transformer so you can listen for the quietest position.  In any event, if you undertake this adjustment, be prepared to extend some transformer lead wires that may have been cut too short to allow 180 degrees of transformer rotation.

As always, be safe.  The power input always seems to find me when I'm working on a live amp.  Perhaps a thin pair of gloves is a good idea.

Dan
Back to top
 
 
  IP Logged
Pages: 1
Send Topic Print