Welcome, Guest. Please Login or Register
Decware Audio Forums
07/02/22 at 18:21:40 




Pages: 1
Send Topic Print
Why is there Noise coming from the right speaker ? (Read 556 times)
Delta 77
Senior Member
***




Posts: 50
Why is there Noise coming from the right speaker ?
06/01/22 at 14:24:02
 
I have a noise coming from the right speaker every now and again..
Sounds like White noise and or a Crackle..
The amp in question is a ZMA.
I have swapped the tubes from one side to the other, input tubes first, then the power tubes then the OA3’s ..
The noise didn’t move to the other side, which leads me to believe it’s not the tubes??
The noise comes and goes, usually during start up it will make the noise for a minute or so then go away and come back every now and again for a few seconds to a minute.
Any idea on how to further troubleshoot this problem ?

Thanks Burt..
Back to top
 
 

INNUOS-ZEN mk3(streamer)
HOLO-Spring3(dac)
DECWARE-Zrock2-25th
DENON-DP59L (TT)
DECWARE-ZP3
ARIC AUDIO-Passive pre
DECWARE-ZMA
TEKTON-Double Impact SE
TEKTON-Enzo sub x 2
PI AUDIO-UberBUSS
PIaudio/Hapa/Zenwave/TWL
DECWARE-CSP3-25th(HP amp)
ZMF ”Auteur”
  IP Logged
CAJames
Seasoned Member
****


"I've run every
red light on memory
lane."

Posts: 572
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #1 - 06/01/22 at 16:44:47
 
The things I would try next are:

1) Check for noise with the volume is all the way down.

2) Check with no input connections.

3) swap left and right input and speaker connections and see if it moves.
Back to top
 
 
  IP Logged
Bilyeaux
Senior Member
***




Posts: 81
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #2 - 06/01/22 at 22:03:04
 
Thanks James  I will test as well. When I first start my amp in the am(bout 6) I hear what sounds like a rustle scratchy noise from my left speaker only, sometimes a faint thump, swear I thought my imagination. Ive fiddlled with my connects and speaker cables think I have it, yet will still hear it sometimes. My right XLR does not lock like it is supposed to so check it…
Back to top
 
 

PS Audio GCD & UFO2 & S300, P300 Regen, Rega P6 w/ NEO and Rega MM Phono, Marantz CD6006, Bluesound Node 2i, Nakamitchi Cassette, Syzygy Sub, 74' Heresy rebuilt from Crites, Underwood Cables/Cords, AQ connects
  IP Logged
Crazy Bill the Eel Killer
Seasoned Member
****


Tubes Rule !!

Posts: 207
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #3 - 06/02/22 at 15:15:33
 
You should also try changing the rectifier tubes as one of them could be on the way out. I have had a dying rectifier sound exactly as you describe.

Cheers,                      Crazy Bill
Back to top
 
 
  IP Logged
CAJames
Seasoned Member
****


"I've run every
red light on memory
lane."

Posts: 572
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #4 - 06/02/22 at 15:46:04
 
ZMA doesn't have tube rectifiers, does it?
Back to top
 
 
  IP Logged
Crazy Bill the Eel Killer
Seasoned Member
****


Tubes Rule !!

Posts: 207
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #5 - 06/02/22 at 18:52:17
 
Upon closer reading of the description, no it does not. The description is not entirely accurate, and I didn't look close enough.
My bad.
Back to top
 
 
  IP Logged
Ghostship
Verified Member
**




Posts: 26
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #6 - 06/02/22 at 19:49:54
 
How long has it been since you've cleaned your connections? You could have oxidation/tarnish/dust/fuzz/cat hair etc. causing this noise. I use DeoxIT contact cleaner and enhancer on each component connection, interconnect ends, and speaker terminals every four to six months.

https://www.amazon.com/gp/product/B09Z6JC2JQ/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s01?...
Back to top
 
 

iFi Zen Stream
VMV D1se DAC
Schiit Freya+
VMV A1 Amp
Tekton 2-10 Perfect SET Speakers
Tekton 2-10 Sub
Sarah 300b on order
  IP Logged
Bilyeaux
Senior Member
***




Posts: 81
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #7 - 06/02/22 at 20:55:10
 
I guess Crazy was basing off my UFO as I kinda butted in on this string. I have input a couple of older, used rectifiers (80) Globes, so I will check it, and I ordered some Detoxit. Thanks guys
Back to top
 
 

PS Audio GCD & UFO2 & S300, P300 Regen, Rega P6 w/ NEO and Rega MM Phono, Marantz CD6006, Bluesound Node 2i, Nakamitchi Cassette, Syzygy Sub, 74' Heresy rebuilt from Crites, Underwood Cables/Cords, AQ connects
  IP Logged
EdwardT
Seasoned Member
****




Posts: 222
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #8 - 06/03/22 at 17:42:26
 
While you are waiting on Amazon sweep the input control back and forth but not quite to the limits, many times this control will oxidize a tiny bit when it isn’t rotated frequently.
Back to top
 
 

CSP3 with options on order, DIY Gr-Research X-SLS, Marantz HD CD-1, Freya+, Vidar monoblocks, Modi+ DAC, GR Research 16 strand speaker cable, Canari XLR interconnects
  IP Logged
Delta 77
Senior Member
***




Posts: 50
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #9 - 06/04/22 at 02:49:08
 
I’ve narrowed it down to the most right output tube socket..
I will try to get at it this weekend..
I will have to remove it from the system..
Back to top
 
 

INNUOS-ZEN mk3(streamer)
HOLO-Spring3(dac)
DECWARE-Zrock2-25th
DENON-DP59L (TT)
DECWARE-ZP3
ARIC AUDIO-Passive pre
DECWARE-ZMA
TEKTON-Double Impact SE
TEKTON-Enzo sub x 2
PI AUDIO-UberBUSS
PIaudio/Hapa/Zenwave/TWL
DECWARE-CSP3-25th(HP amp)
ZMF ”Auteur”
  IP Logged
Bilyeaux
Senior Member
***




Posts: 81
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #10 - 06/04/22 at 13:02:31
 
For me it appears to have been rectifier as since swapping it is not doing it. Also noise or hum is much quieter
Back to top
 
 

PS Audio GCD & UFO2 & S300, P300 Regen, Rega P6 w/ NEO and Rega MM Phono, Marantz CD6006, Bluesound Node 2i, Nakamitchi Cassette, Syzygy Sub, 74' Heresy rebuilt from Crites, Underwood Cables/Cords, AQ connects
  IP Logged
Delta 77
Senior Member
***




Posts: 50
Re: Why is there Noise coming from the right speaker ?
Reply #11 - 06/08/22 at 01:12:45
 
Okay here is how it went a couple of days ago..

The noise became more constant and wouldn’t quit..
So I pulled the tube out of the suspected socket (right rear output).
And simply reinserted the (Sophia Electric EL34)tube and NO Noises at all since reinstalling the tube..

Perhaps it had a loose pin connection some where , perhaps there was a dirty spot , IDK..
But so far so good, it’s working great..
Back to top
 
 

INNUOS-ZEN mk3(streamer)
HOLO-Spring3(dac)
DECWARE-Zrock2-25th
DENON-DP59L (TT)
DECWARE-ZP3
ARIC AUDIO-Passive pre
DECWARE-ZMA
TEKTON-Double Impact SE
TEKTON-Enzo sub x 2
PI AUDIO-UberBUSS
PIaudio/Hapa/Zenwave/TWL
DECWARE-CSP3-25th(HP amp)
ZMF ”Auteur”
  IP Logged
Pages: 1
Send Topic Print