Welcome, Guest. Please Login or Register
Decware Audio Forums
07/28/14 at 15:31:05


Pages: 1
Send Topic Print
Zen Torii mk III problem??? (Read 370 times)
Pit
Verified Member
**


ArcamFMJ17+CSP2+Beye
rdynamicT1

Posts: 9
Zen Torii mk III problem???
09/30/13 at 17:57:32
 
Hello Everybody, I'm happy owner of Zen Torii mk III for the last 2 years. Unfortunately form some time I can here cracking in my right channel when I'm trying to volume up. It is not really annoying, but... so Please help me?
Oh and second question: what are you guys using to clean your tubes sockets? Thx Peter
Back to top
 
 
  IP Logged
Lon
Seasoned Member
****


"Love without
guts is
worthless!"
Philip K. D*ck

Posts: 7178
Re: Zen Torii mk III problem???
Reply #1 - 09/30/13 at 18:01:14
 
You know, chances are. . .it's an input tube. Just what my experience of years of tube amp usage makes me think first. . . . Do you have any other input tubes you could put in and compare?
Back to top
 
 

Decware:ERR,HR-1,ZP3,CSP2+,Torii Mk III,PS Audio PWT+PWD MkII,PowerBases,PPP,AC-12 pcs, Denon DBP-A100, Denon DCD-A100,Rega RP3 +TTPSU,white belt+Exact2, VooDoo Cable:Evo,Ultra Linear, Iso-PodMapleshade:Double Heiix Plus.Samsonv2+v3 +4" platforms,Herbie's Iso-Cup
  IP Logged
will
Seasoned Member
****




Posts: 1143
Re: Zen Torii mk III problem???
Reply #2 - 09/30/13 at 18:21:49
 
If it is only while you are turning the volume knob it could well be the contact in the volume control is dirty. If you find this to be the issue, might best call Steve since this would be a warranty thing whether you send it in or fix it yourself. I have successfully cleaned the internal volume contacts with Deoxit cleaning fluid or spray, but you have to know what you are getting into...drain the stored cap energy from the amp. Otherwise...could be very, very dangerous! I use Deoxit for my tube sockets too.
Back to top
 
 

Mac mini, Tranquility DAC, modded Oppo 83, CSP3, TORII MkIV, Morrow SP-7, HR-1s...VHaudio DIY, Grover, MAC ICs...PI Audio Uberbuss...PI, VHaudio DIY, Neotech DIY, Cryoparts DIY power cables, HerbiesAudioLab feet and tube dampers
  IP Logged
Lord Soth
Seasoned Member
****


I'm an American
BadAss!

Posts: 237
Re: Zen Torii mk III problem???
Reply #3 - 10/01/13 at 17:19:33
 
Have you tried, with the amp turned off, turning the volume knob a couple of times left and right?

This is a common problem with internal oxidation of the volume knob contacts.
Happens to all types of audio equipment.

If the problem doesn't go away, then you have a more serious problem.
Could be due to the tubes going bad too.
Back to top
 
 
  IP Logged
Pages: 1
Send Topic Print